بهروز شیخ رودی، نویسنده وبلاگ “وبلاگ پژوه”، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، اظهار کرد: بخشی از وبلاگنویسان جامعه اطلاعاتی، مدلی از قوانین اخلاقی وبلاگنویسی را با استفاده از قوانین اخلاقی «جامعه روزنامهنگاران حرفهای» تهیه و ارائه کردهاند. این نمونه و سایر موارد مشابه نشانگر توانایی و امکان تهیه و اعلام چارچوبهای اخلاقی یا به عبارتی «کد اخلاق وبلاگنویسان فارسی زبان» به صورت عام و برای جامعه وبلاگنویسان جهان اسلام با استناد به آموزهها و تعالیم اسلامی «کد اخلاق وبلاگنویسان مسلمان» به گونهای جهان شمول و موثر است.
به گفتهی وی، قوانین اخلاقی وبلاگنویسی ابعاد مختلفی را میتواند داشته باشد. اگر این قوانین بخواهد جنبهی خود اجرایی یا خود عاملی وبلاگنویسان به آنان را درپی داشته باشد، باید به صورتی جامع، کامل و با پرهیز از سلائق خاص تهیه شود.
شیخ رودی به کد اخلاق وبلاگنویسی که توسط برخی وبلاگنویسان حرفهای در پایگاه http://Cyberjournalist.netکه بر اساس قوانین اخلاقی جامعه روزنامهنگاران حرفهای تهیه شده اشاره کرد و گفت: صادق و درستکار، مسوول و جوابگو بودن و به حداقل رساندن زیان از این موارد است. این موارد در عین سادگی و اختصار از مفاهیم پایه اخلاقی و حقوقی به طور کامل برخوردارند.
وی افزود: با توجه به همین مدل میتوان با مدنظر قرار دادن تعالیم و آموزههای اسلامی، باورهای عرفی و قوانین مصرح نظام مقدس جمهوری اسلامی، به تبیین این کد پرداخت. البته باید در تدوین این کد، جامعهپذیری آن توسط جامعه وبلاگنویسان را مورد توجه قرار داد تا شاهد تدوین منشور، کد یا قوانین تحریم شده توسط بخشی از جامعه وبلاگ نویسان نباشیم.
شیخ رودی تاکید کرد: جامعه مجازی بازتاب جامعه حقیقی است. بنابراین برای برطرف شدن موارد غیراخلاقی در وبلاگها نمیتوان “طرح تامین امنیت اخلاقی سایبر” را اجرا کرد. بلکه جاری ساختن اخلاق در روابط و فعالیتهای جامعه حقیقی تنها راه درمان اصلی این بیاخلاقیهای تغییر فضا داده شده از جامعه حقیقی به مجازی است. اما هم اکنون نیز میتوان مانع از افزایش سطح بیاخلاقیها در وب شد.
وی ادامه داد: ما برای تغییر نام خلیج فارس از سوی گوگل، واکنش مجازی انجام میدهیم، اما آیا در مقابل انتشار تصاویر و فیلمهایی که حریم شخصی یک انسان و هم وطن ما را به خطر میاندازد، نخبگان وب و جامعه کاربران وبلاگ نویس واکنش نشان میدهند یا خود به دنبال نسخهای از این گونه هرزه نگاریها میروند؟ به این ترتیب ایجاد جریان در مقابل جریانات بیاخلاق وب میتواند نمونهای از این فعالیتها باشد، البته نه هر نوع جریان و هر جهتگیری یا اقدام خودسرانهای در فضای مجزای، بلکه یک اعتراض رسمی و قابل اندازهگیری از طریق تعداد اعضا و ماهیت عملکرد.
شیخ رودی تدوین و پایبندی سرویس دهندگان به کد اخلاق سرویسدهنده خود را راهکار دیگر این مساله عنوان و تصریح کرد: در حال حاضر سرویس دهندگان وبلاگ فارسی بعضا مواردی به نام قوانین و مقررات دارند که قابل قیاس با کد اخلاق نیست.
به گفتهی وی، اگر هر یک از وبلاگ سرویسهای فارسی زبان، کداخلاقی جامع و قابل قبولی را تهیه و سپس به صورت نرمافزاری و سختافزاری بر اجرای آن توسط جامعه کاربران خود نظارت کنند، بسیاری از مشکلات حل میشود.
وی در عین حال گفت: در حال حاضر سرویسدهندهها بعضا با شکایت کاربران، وبلاگهای خاصی را حذف میکنند، اما در این جامعهی گسترده وبلاگهای فارسی زبان، شکایت کاربران معیار موثری نیست.
شیخ رودی در پایان اظهار کرد: سرویسدهندهها باید ضمن تهیه کد اخلاق سرویس خود که آن هم میتواند جهتگیریهای اساسی آن سرویس را مشخص کند و سپس نظارت بر اجرای این کد توسط کاربران، به بسط و گسترش اخلاق در جامعه وبلاگ نویسان فارسی زبان کمک کنند.
ثبت دیدگاه